BismillahirRahmanirRahim

Haram aylarda ne yapmalıyız?

4 Mübarek Haram Aylar, EŞHÜRÜ’I-HURUM: Zilkade, Zilhicce,  Muharrem ve Receb…

Bu dört aydan birincisi olan Zilkade ayında müslüman erkek ve kadınlar her türlü söz ve davranışlarında daha dikkatli davranmalılar, bu kutsal ayı fırsat bilerek kalplerini temizlemeye başlamalılar, günlük ruh zikir, tefekkür ve ibadetlerini arttırmalılar ,haram ve yasaklardan kaçınmakta daha hassas davranmalılar, İslâmî hizmetler ile daha çok meşgul olmalıdırlar.

Zilhicce’den önceki ay olan Zilkade Ayı , Hac hazırlıklarının yapıldığı aydır.

Bu yıl fiziksel olarak hacca gidemeyebilebilirsin ama müminin duası ve niyeti Hacca giden Müslümanlarla birlikte olmalıdır, tıpkı Arafe gününde dua ettiğimiz gibi “Ya Rabbi, bugün bu saatte.” Arafat’ta binlerce Müslüman Lebbeyk diyor ama ne yazık ki ben yokum, lütfen bu kulun ruhunu onlarla birlikte say, lütfen benim duam da onların duasıyla birlikte olsun, ne olur benim bütün günahlarım affet ya Rabbi, Allahu Ekber.”

Kalbi çalışan bir müminin bu mübarek aya karşı bir heyecan ve saygı duyması, kalbindeki bu heyecanın onu bu aya saygısını gösterecek işler yapmaya sevk etmesini gerektirir.

Bir mürid bu ayda istiğfarını, teheccüd namazlarını, oruç, sadaka ve salih amellerini ve ihlasını arttırmalıdır.

Müridlerin birbirlerine yardımcı olmalı, cemaat olarak daha fazla vakit geçirmeli ve Mübarek Şeyhleri ile arasındaki bağı düzeltmelidirler.

Hacca hazır olmak ne anlama gelir?
Bir müridin bu ay boyunca biraz düşünmesi ve hacda niçin beyaz elbise giydiğimizi anlaması gerekir, yani ölmeye hazırlanıyoruz sen ölmeye hazır mısın? Ölmeden önce ölmeye hazır mısın?
Peki bu yıl hangi kurbanı kesiyorsunuz?

Allah rızası için neyi kurban edeceksin?
Bir mürid bu ay içinde kötü alışkanlıklarım nelerdir diye düşünmeli ve bu sene şu kötü davranışlarım bırakacağım ve onları hayatından keseceğini belirtmelidir.

Kurban bayramından kısa bir süre sonra Muharrem ayı gelecek, Muharrem ayının birinci günü Müslümanlar için yeni yıldır..
Allah yeni yılın tadını alabilmekten ziyade bu 2 ayı önceden temizlenmemize bir hazırlanma fırsatı olarak veriyor.

Mübarek Şeyhimiz’in bize buyurduğu gibi ;

Ramazan’ın lezzetini almak için Recep ve Şaban aylarında kendimizi hazırlamalı yapmamız gerektiğini söylediği gibi, yeni yılın ilk ayı Muharrem için Zilkade ve Zilhicce’de çok çalışmamız gerekiyor ki gelecek yeni yıla berrak ve saf bir şekilde girebilelim.

Bir mukaddes mekana girdiğimizde yapmamız ve yapmamamız gerekenler vardır, peki ya peş peşe gelen üç mübarek aylara girdiğimizde neler yapmalı ve yapmamalıyız; Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayında..

Kaçacak yerimiz ve zamanımız yok, saklanacak yerimiz yok.

Akıllı bir müminin bu mübarek ayların farkında olmalı ve bu aylarda daha fazla çaba sarf etmeli, bu aylarda yaptığınız her iyiliğin karşılığının çok yüksek olacağını unutmamalı, ve dahi işlediğiniz küçük günahlar size daha büyük günah sayılacak ve bunun için iki veya daha fazla ceza alabilirsiniz.

Bu nedenle nefsimize hakim olmamız gerektiğinin bilincinde olmalı, kalbimizi yanlış ve kötülüklerden uzak tutmalıyız.

Allah’ın savaşı yasakladığı aylardır Bu aylar..
Eski zamanlarda kafirler bile Bu Aylar’a saygı gösterirlerdi, birbirleriyle kavga etmeyi bırakırlardı.

Ama biz şimdi Ahir zamanda yaşıyoruz ve bırakın kafirleri bir kenara, Bu mübarek gün ve geceler yaklaşırken Müslümanlar tam bir cehalet içinde hareket ediyor.

Allah bizi korusun ve Doğru Yol’a iletsin, Mübarek Şeyhimiz’in Şeyh Lokman Efendi Hazretleri Bu Aylar hakkında söylediği sözlere sımsıkı sarılalım:

“ Ey inananlar! Eğer yardım etmeyeceksek, hizmet etmeyeceksek, bu yolda canımızı vermeyeceksek, en azından deneyin, en azından yapmaya çalışın. O şerefe ulaşmaya çalışın ve kıyamet günü hesaba temiz gelin inşaAllah. Sadık olun. Sadıklardan olun. Yorulmayın, bırakmayın. Pes etmeyin.

Ey inananlar! Kurban edilecek günler geliyor. Kurban bir hayvanı sadece kesip yemek değildir. Kurban, kendini kurban edenleri hatırlamaktır. Kurban, Oğlunu kurban etmek isteyen ve ona hazır olan babayı hatırlamaktır.

Ki o oğlan da kurban olmaya hazırdı.

Kerbela meydanında kendini kurban eden o torunu hatırlamaktır.

Peki siz neredesiniz?

Hizmetiniz, yaptıklarınız  nerede?

İslam destanında kitapta ki yeriniz nerede? Mehdi Aleyhı Sellem ın kitabına isminizi koyun. Mehdi Aleyhı Sellem ın işini şimdi yapın.

Yoksa, eğer duraksarsak, yorulursak, düşersek deccalin tuzağında yok olur gideriz. Bu yolda, bu cemaate olup, şeyhinize beyat verdiyseniz, bu dünyadan göçtüğünüzde, kıyamet günü ayağa kalktığınızda  nasıl yüzleşeceksiniz?

O zaman ne diyebilirsiniz? Oraya hangi yüzle geleceksiniz? Aman Ya Rabbi, koru bizi Ya Rabbi.

Ey inananlar! Bizim şeyhimiz bu yolda önderliğine devam ediyor. Bu yolda ne kadar düşersek düşelim, kalkıp toparlanıp Allah yolunda mücadeleye devam edicez. Bu yolda olmamız lazım. Allah bize güç kuvvet versin. Allah bize tutku versin,

Aşk versin. Allah bizi fatih sultan mehmedin gölgesinde gölgelendirsin. Şeyhimizin cübbesine sıkı tutunanlardan olalım. İslam şanını,islam tarihini yazanlardan olalım. Dilimiz şükretsin, kalbimiz şükretsin. Vücudumuz, uzuvlarımız şükretsin.

Sadıkalrdan olalım, hizmetkarlardan olalım. Bu yolda hizmet edenlerden olalım. Bu yolun büyük hizmetkarları ile beraber olalım. Peygamber efendimizn şefaatine ulaşanlardan olalım. Şeyhimizin sohbetinde duranlardan olalım.

Ala nimetil islam ve şerefil iman, daiman Elhamdülilllah.

Şükür ya rabbi. Amin, Amin,Amin.“

Şeyh Lokman Efendi Hazretleri

Cuma Hutbesi       

4 Zilkade  1443  –   3 Haziran  2022

_____________________________________________________________

Zilkade ayının ibadetleri:

 Oruç tutmanın fazileti:

Haram aylardan olan Zilkade ayı içerisinde Perşembe-Cuma ve Cumartesi ara vermeden peşpeşe oruç tutan kimseye 900 senelik oruç sevabı verileceği bildirilmiştir.

Enes İbn-i Malik (Radıyallâhu Anh) dan rivayet edilen bir hadîs-i şerifte Rasûlüllâh Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur:

“Her kim haram aydan, (Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Receb) üç gün, Perşembe, Cuma ve Cumartesi’ni oruç tutarsa, Allah ona dokuz yüz sene ibadet (sevabı) yazar.”

(İbn-i Şahin. İbn-i Asâkir, Ezdi, Gazali, İhya. Zebîdî, İthaf, 4/256, Gunye, 2/124)

Haram aylarda çok tavsiye edilen diğer oruç günleri:
ilk 10 gün

– birinci gün, ortadeki ve son günü

– 10. günü

– Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicri ayların 13, 14 ve 15

 

Diğer yapılıcak ibadetleri:

Gece namazı (teheccüd vakti)

– İstiğfar

– Sadaka

– Yemek dağıtmak (fakir fukara doyurmak)

– Adak kesmek

– Günlük zikir ve salavat İ şerif artırmak

 

*Dikkat edin;  Haram Ayların 10’uncu günü

önemli bir olaya ev sahipliği yapar.

Muharrem ayının 10. günü Aşure günüdür.

Zilhicce ayı 10. günü Kurban Bayramı’dır,

Recep ayının 10. gününde  ise Yüce Allah’ın dilediğini silip dilediğini sabit

bırakacağını bildirdiği Ra’d Suresi’nin 39. ayeti

tecelli edecektir. (kaynak: Kays ibni Ubad R.A) ve

Zilkade ayının 10. gününde de saklı bir sır bulunur.