Bismillahirrahmanirrahim
9. Zülhicce Teşrik Tekbiri:
Kurban Bayramının arefesinde sabah namazından başlayarak (9 zilhicce), 4. gününe ikindi namazına kadar olan sürede (13 zilhicce), farz ve ikindi namazlarından sonra ise 23 kez “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” kelimelerini söylemeye “teşrik tekbiri” denmektedir.
”Teşrik”, doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir , ”Tekbir” ise Allah’ı ululamak, yüceltmek anlamına geliyor.
Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa:
“Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd” diye tekbir getirilir ki, buna “teşrîk tekbiri” denir.
Anlamı şöyledir: “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.”
Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes’ûd (r. anhümâ)’ya dayanır.
Müslümanlar arefe gününün sabah namazı ile birlikte teşrik tekbiri getirmeye başlıyor.
Teşrik tekbiri getirmek için illa kurban kesmek gerekmiyor. Kurban kesmeyenler de tekbir getirmekle yükümlü.
Kurban Bayramı’nın arifesinde (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) farz
namazlardan sonra toplam 23 defa “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” cümlesini söylemeye ‘teşrik tekbiri’ deniyor .
İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre bu tekbirlerin söylenmesi kadın-erkek her müslümana vacip. Bu tekbirleri söylemek, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre sünnet, Mâlikî mezhebine göre ise müstehap.
Teşrik tekbiri: “Allahü Ekber Allahü Ekber La ilahe illallahü vallahü Ekber Allahü Ekber ve lillahilhamd” demektir.
“Allahü Ekber Allahü Ekber” lafzı şerifini, İbrahim Aleyhisselam, İsmail Aleyhisselamı kurban etmek üzere iken kesmekte acele etmesin diye Cebrail a.s. okumuştur.
Bu tekbiri işitince İbrahim Aleyhisselam: “La ilahe illallahü vallahü Ekber” buyurdu. İsmail Aleyhisselam da kesilmeyeceğini anlayınca: “AllahüEkber ve lillahil-hamd” buyurdu.
Bu tekbirin ilk vakti arefe günü sabah namazının
farzının selamından sonradır, son vakti, Zilhicce
ayının onüçüncü günü ikindi namazının farzının selamından sonradır. Tekbirler yirmi üç vakitte tamam olur.
Bu yirmi üç vakitte her kimin üzerine beş vakit namaz farz ise, o kimse üzerine farz namazlardan selam verdiğinde hemen tekbir okuması vacip olur.