KADİR GECESİ İBADETLERİ:

 “Siz Kadir Gecesi’ni ramazanın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız.” (Buhârî, Leyletü’l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216)

Kadir Gecesi’nin vakti takvime bağlı değil, gizlidir. İlk ayetler ramazanın yirmi yedisinde indirilmiştir, ama ondan sonra gelen Kadir Gecelerinin de ramazanın yirmi yedisinde olma zorunluluğu yoktur. Önceki günlerde veya sonraki günlerde olabilir. Mesela, geçen sene Ramazan’ın on dokuzunda olan Kadir Gecesi bu sene yirmi beşinde olabilir. Allah, bu gecenin yerini, hikmeti gereği Ramazan içinde değiştirmektedir. İşte bu yüzden Şeyhimiz Ramazan’ın son 10 gecesinde yatmadan önce en az özel 2 Rekat (her Rekatta, 1 Fatiha, 7 Kadir) namazını kılmayı tavsiye ediyor.

 2 Rekat, her Rekatta, 1 Fatiha, 7 Kadir
Faydaları:

  • Hayır ve bereketi Kıyamet Gününe ulaşır ve Kadir Gecenin feyzinden hiçbir şey kaybetmez, hepsine nail olur.

(HADİS)

 4 Rekat Namaz:

  • İlk Rekat: 1 Fatiha, 3 Kadir Suresi
  • İkinci Rekat: 1 Fatiha, 3 İhlas
  • Üçüncü Rekat: 1 Fatiha, 3 Kadir Suresi
  • Dördüncü Rekat: 1 Fatiha, 3 İhlas

* Namazdan sonra: ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER, LA İLAHA İL-ALLAHU VALLAHU EKBAR ALLAHU EKBAR VE LİLLAHİL HAMD.  * 100 Elem Neşrah (inşirah suresi).
* 100 Kadir Suresi.

* 100 kere:

اللهمّ إنّك عفو كريم تحبّ العفو فاعف عنّي

OKUNUŞU:
“ALLAHUMME İNNEKE AFUVVUN KERİMUN TUHİBBÜL ‘AFVE FA’FU ANNΔ

MEALİ:
Allahı’m! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!

Kadir Gecesinin Kadri nedir?

Kadir Gecesi, Kur’an’ı Kerim’in Levh-i Mahfuz’dan indirildiği gecedir. Oradan Peygamber Efendimiz (sav)’e verilmiş ve sonra ümmetin o zamanki ihtiyaç ve taleplerine göre- ve tabii ki bu zamanın ihtiyaçları için de Kur’an her zaman içindir- farklı farklı durumlara göre Ayetler şeklinde gönderilmiştir. Bu şekilde bildiriliyor. Ayrıca bu ay Kur’an Ayı, Kur’an okuma ayı diye de bilinir.

Yani geleneksel olarak, Şeyh Efendi’den, EvliyaAllah’tan öğrendiğimize göre, Leyletül Kadir, Kadir Gecesi Ramazan Ayı içinde saklıdır. Büyük olasılıkla da son on günün içindedir. Tek sayılı günlerden, kuvvetle ihtimal 27. gecesindedir. Değişebilir, daha erken ya da daha geç olabilir. Ama büyük ihtimalle diyebiliriz. O günlerde saklıdır, bu yüzden herkes bulmaya çalışacak. Ve Kadir Gecesi’ni arayan insanlara inen rahmet, niyetlerine göredir; ona erişebilirler, Kadir Gecesi’nin rahmetine erişebilirler.

Kadir Gecesi çok özel bir zamandır. Çünkü o gecede melekler geliyor, Cebrail (as) bin melekle birlikte geliyor. Geliyorlar ve Allah’ın ihlas sahibi kullarını bulup her yeri çevreleyerek size bizzat selamlarını iletiyorlar.

Zikirdesin, ibadettesin ve melekler gelip seni bulup, seni selamlıyorlar.

Uyanık olanlar bunu hissedebilir. Melekler size selamlarını ilettiğinde belli işaretler olur. Kadir Gecesi’nde fiziksel işaretler olur ve göklerdeki yaratımdaki her şey bir an secdeye varır. Yaratımdaki her şey Allah (svt)’ya secde eder.

Osmanlılar, “Ramazan’da bir gecede Kadir Gecesi’ni bulmak için beklemeyin; her geceye Kadir Gecesi gibi muamele edin,” derler.

Her geceye mübarek bir gece olarak muamele edin. Çünkü Alimler, Ulemalar, Evliyaullah bile, “Hangisi daha mübarek? Kadir Gecesi mi, yoksa cuma gecesi mi daha mübarektir?” diye sorarlar.

Çünkü Cuma gecesi, yani Perşembe’nin gecesi, iki bayramın bir araya gelmesinden daha mübarektir. Cuma gününün özelliğini anlatan çok Hadis-i Şerif bulunur; Kadir gecesi ile ilgili çok fazla yoktur. Ama Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in tüm gücünün indirildiği gecedir. Kuvvetin gecesidir. Kuvvet indirilir. Ama Cuma gecesi için herkes, “Herhangi bir gece işte, ne olmuş ki?” der.

Tarikatlar Cuma gecesine çok değer verir. Cuma gecesini zikir ile karşılar, sohbet dinler, ibadet eder, Akşam ve Yatsı namazını, Sabah namazını birlikte kılarlar. Günlerin Sultanıdır o. Tarih boyunca, Cuma gecesinde çok fazla hadise yaşanmıştır. Ahir zamanda gerçekleşecek olan birçok hadise de yine Cuma günü olacaktır. Efendimiz (sav) bildiriyor:

“Yatsı namazını cemaat ile kılarsanız Hz. Ebubekir (ra)’ın arkasında namaz kılmış gibi sevap kazanırsınız. Sabah namazını cemaat ile kılarsanız, Peygamber Efendimiz’in arkasında, onun cemaatinde namaz kılmış gibi sevap kazanırsınız.”

 Çok mübarek, çok özel bir gecedir. Osmanlılar, Türkler, “Her geceye Kadir gecesi gibi muamele edin,” derler. Çünkü Allah (‘dan rahmet, mağfiret, feyz, bereket) her gece iniyor. Gecenin son üçte birinde, her gece, bu ümmet için, önceki kavimler için değil, bu ümmet için (rahmet, mağfiret, feyz, bereket) iniyor. Allah(‘dan) iniyor ve “Sizin için buradayım,” diye buyuruyor.

Şeyh Lokman Efendi Hazretleri

Sahibul Sayf Shaykh Abdulkerim el Kibrisi (ks) Halifesi

Osmanli Dergahı, Passaic (New Jersey)

Sohbeti’nden 11 Ramazan 1439

25 Mayıs 2018

 

 KADİR SURESİ:

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ * وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ * لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ * تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ * سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ  (القدر: 1-5)

OKUNUŞU:

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm

  1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.

  2. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.

  3. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.

  4. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni Rabbihim min kulli emrin.

  5. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

MEALİ:

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

  1. Doğrusu Biz, onu (Kurân’ı) Kadir gecesinde indirdik.

  2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?

  3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.

  4. O gece Rab’lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.

  5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.